lördag 27 oktober 2012

Morgontankar

Lördag morgon och jag softar i soffan med en bunt tidningar. Bläddrar mig fram i höstmodet, massvis med härliga plagg och inspirerande bilder. Men plötsligt sätter jag morgonkaffet i halsen och hostar till; visst, jag vet att man alltid använder tunna modeller i modereportage men jag kommer aldrig tycka det är okej att man inte visar större bredd på utseende och tar in lite fler typer. Dagens chock bjöd ELLE på.Update: Även när man faktiskt ett fåtal gånger går ifrån mode-normen, och släpper fram andra modeller som i Dove-reklamen, eller denna kampanj (som är aktuell nu) så blir det liksom fel, eftersom det fortfarande handlar om att exponera kroppar (för att i dessa fallen sälja). För egen del bryr jag mig mer om hur plagget ser ut eller hur bra krämen faktiskt är än personerna som visar upp produkten.

3 kommentarer:

 1. nu ser jag ju inte resten av bilden (hon kanske har världens leende) men tunnheten i kombination med kroppsspråket ger mig bilden av en inte så glad, på gränsen till anorektisk kvinna (fast å andra sidan är kanske modellen typ tolv år och då kanske kroppsbyggnaden inte är så konstig).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon har en typisk modell-min, vilket ju sällan innebär ett strålande leenden, men ser harmonisk ut så det är nog ingen fara på taket. Hon mår säkert bra. Och det var egentligen inte modellen som jag reagerade över, utan mer på hur samhället mår - tror vi begränsar oss nåt oerhört genom att sätta normer för hur vi ska se ut (och bete oss också för den delen). Helt i onödan liksom.
   Och att det fortfarande, 2012, ska vara så himla kroppsfixerat.
   Även när man gör tvärt om, och släpper fram andra typer av utssenden - så blir det fel, eftersom det hela fortfarande baseras på att kvinnokroppar säljer (och att våra kroppar på nåt sätt skulle vara något som alla har rätt att prata om och diskutera som om vi vore objekt).

   Radera
 2. Håller med dig El, ju mer man verkligen tänker på det desto konstigare känns det. Tänker man sedan på all retuschering som görs, samt att anti-aging modeller faktiskt är typ 28 år gamla (helt sjukt!) så blir det en freak show. Dock så är modellerna som är smala i de flesta fallen faktiskt hälsosamma och det är inte deras fel att samhället ser ut som det gör idag.
  Idealet kunde vara något helt annat, men alla kan ju inte se ut på ett visst sätt.

  SvaraRadera