tisdag 15 juni 2010

Q&A med Murad

I våras intervjuade vi Dr. Murad (grundaren av hudvårdsimperiet med samma namn). Att vi längtade efter solen och sommaren märks på våra frågor, som kretsade just kring solskydd. Här kommer våra frågor och hans svar, hoppas att ni tycker om läsningen!

Q: Hur förbereder man huden bäst inför våren/sommaren?
A: Sol, föroreningar och stress är några av hudens främsta fiender. För att minska påverkan av dessa ska man använda produkter med C-vitamin och andra antioxidanter, t ex E- och A-vitamin som neutraliserar fria radikaler. Denna typ av produkter hjälper också till att förbereda huden inför ökad vistelse i solen – men viktigast är att använda en dagkräm med brett UVB/UVA-skydd och spf 30 dagligen. Man kan också hjälpa till att återfukta huden från insidan, genom att äta (råa) frukter och grönsaker, ju färggladare desto bättre! Frukt och grönt är fullproppat med anitoxidanter och innehåller också mycket vatten vilket hjälper till att hålla hudens barriär återfuktad, och gör den mer motståndskraftig mot skador från avgaser, stress och sol. Kosttillskott med t ex extrakt från granatäpple hjälper också till att förstärka kroppens egna försvar. Det finns även forskning som visar att just granatäpple kan boosta solskyddets verkan.

Q: Behöver man verkligen använda solskydd varje dag?
A: Ja! Ett brett UVB/UVA-skydd är avgörande för hälsosam, ungdomlig hy – men leta efter produkter som inte bara skyddar mot solen. En dagkräm, med spf, som passar just din hudtyp hjälper dig både att få bukt med eventuella problem (torry hy, acne, oljig hy osv) samtidigt som den hjälper till att bygga upp hudens barriär och skyddar mot föroerningar, sol mm.

Q: Funkar verkligen solskyddet i smink? Och betyder det i så fall att man inte behöver spf i dagkrämen?
A: Ja, solskyddet i smink funkar. Men för att vara säker på att få det bästa skyddet ska man alltid använda hudvård med spf och som också innehåller återfuktande ingredienser, antinflamatoriska ämnen och antioxidanter för att skydda mot fria radikaler.

2 kommentarer:

  1. Bra läsning!

    Var och lyssnade på en föreläsning med Dr. Murad under Cidesco/hud- & kosmetikmässan nyligen. Mycket intressant och inspirerande!

    SvaraRadera
  2. Roligt att du gillade det :) Vad kul att få gå på hans föreläsning!

    SvaraRadera